A Yoga Dealer és a (majdnem) full vinyásza esete

Nemrég meglátogattam drága barátnőmet Riát, aki Cambridge-ben lakik, és mivel éppen akkor állomásozott a városban Michael Gannon is, volt alkalmam kipróbálni a “Yoga Dealer” néven is elhíresült jógi ashtanga óráját.
Nem nagyon volt előtte információm Michael-ről azon kívül, hogy Pattabhi tanítvány és hogy kissé “furi szerzet”, így sikerült “üres pohárral” érkezni a workshopra. Bár ez így ebben a formában nem teljesen igaz, hiszen aki hozzám hasonlóan részt vett már pár ashtanga workshopon annak sosem lesz üres az a bizonyos pohár, hiszen akaratlanul is visszük magunkkal a korábbi élményeket, tapasztalatokat, és persze mindig van “kedvenc”, valamint “nem volt rossz” kategóriánk is…

Michael két workshopot tartott Cambridge-ben, egy hátrahajlítósat és egy full vinyászásat, én az utóbbin vettem részt. Ezer éve nem voltam vezetett ashtanga órán, full vinyászát pedig még csak egyetlen egyszer csináltam, így igen kíváncsi voltam milyen lesz. A margó szélére jegyezném meg a  full vinyásza nem azt jelenti, hogy a két oldalas ászanák között is van vinyásza – az ugyanis az ún. half vinyásza (amikor pedig csak a pózók között nyomnak vinyászát az akkora vicc, hogy még neve sincs), hanem hogy a pózok között szépen visszamegy az ember szamasztitihibe. Nem tudom, vajon hányan gyakorolnak ma így a világon, de innen is nagy respect nekik!

No, de nézzük mit is csinált ez a Gannon gyerek. Már eleve furcsa volt, hogy az óra meghirdetett időtartama alig 2 óra volt, ami full vinyászához képest nekem igen szűkösnek tűnt, de amikor ebből elment 15 perc azzal, hogy mesélt az ashtanga sorozatról még biztos voltam benne, hogy csak csúszunk, vagy elírták a kiírásban. Hát nem…

A mantra után belecsaptunk a napüdvözletekbe, ahol szembesültem azzal, hogy ebből itten bizony most csak 3-3 db van. Ezután jöttek az álló gyakorlatok: a Padangustasana és a Padahastasana között is szépen visszaugráltunk szamasztitihibe, majd a Prasarita padottanászanáknál borult számomra először a logika, mert az A-t és B-t szépen “full vinyászáztuk”, de a C és a D között nem kellett visszamennünk a matrac elejére. (Tök laikus vagyok a témához, így ha valaki azt mondja, ez így van “megírva”, én aztán elhiszem, csak számomra furcsa volt.)

Majd Napüdvözlet C és a Virabadrászanák között szépen visszamenetelés szamasztitihibe. Paschimottanászanákból ABCD verziót csináltat, ebből a CD között nincs full vinyásza.
A Janusirsászanáknál a BC verzió, a Marichyászanáknál pedig a CD verzió lett “csoportosítva”, tehát közöttük nem kellett kiinduló pozicíóba vágnunk magunkat.

Később azonban nagyobb meglepetés ért, amikor bhujapid ászana után egyszer csak hidat vezényelt… Én meglepetten pislogtam, és továbbra sem értem, hogy akkor miért nem álltunk meg már navásanánál?

A levezető gyakorlatok között is szelektált, ami számomra különösen furcsa volt. A gyertyánál kimaradt például az Urdhva padmászana, és Matsyasana valamint fejenállás sem volt. Ezután egy vezetett zenés relaxáció következett, ami számomra halmozottan zavaró, mert sem a vezetett, sem pedig a  zenés relaxáció nem a barátom, én jobban szeretek egyedül relaxálni, de nem vagyunk egyformák, biztosan sokaknak ez tetszik jobban.

Az óra legviccesebb része vitathatatlanul a divatbemutató volt, ugyanis Mr. Gannon háromszor öltözött át közben. :)
Hosszú ujjú trikó+hosszúnadrág kombóból a hosszúnadrág+póló, majd rövidnadrág+pólón keresztül eljutottunk a rövidnadrág-félmeztelen verzióig, amit egy Namasté farmer+félmeztelen kombináció követett és égett bele kitörölhetetlenül a retinámba.

Az óra legzavaróbb része azonban a relaxációt követő kőkemény sales tevékenység volt, amihez hasonlóval én még soha sehol nem találkoztam. Volt ott minden, iPhone applikáció 2 fontért, decemberi workshop Purple valley-ben (Goa, India), Youtube csatorna…stb. Nem akarok álszent lenni (marketingesként meg aztán főleg nem), de közvetlenül jógaóra után, relaxációból felülve én személy szerint nem erre vágyom. :(

Ez is egy újabb sajnálatos esete annak, amikor egy egész iparág épül rá a jógára ill egy ismert jógira. Biztos vagyok benne, hogy Michael Gannon egy hihetetlen nagy tudású ashtanga tanár, és maximálisan tisztelem őt mindazért amit elért (és itt a jógás fejlődésére célzok nem az anyagi javaira), de ahogyan tehetségkutatós zsűri celebjeink mondanák: “Nekem ez most nem jött át!”

Sorry…
De tényleg…

2 hozzászólás

Kategória: 99% gyakorlás, Útinapló, beszámoló

2 responses to “A Yoga Dealer és a (majdnem) full vinyásza esete

  1. Ria

    Szépen, finoman megfogalmaztad, amit két napig fintorogva emésztettünk… A pózok C és D változatainak összevonásához annyit fűznék, hogy nekem az úgy jött le, hogy bemutatta a különbséget a full és nem full vinyászák közt. Aztán, lehet, hogy félreértettem valamit… A zenés relax tényleg zavaró volt, de az órát megelőző dal (Jai Uttal~Ganesha Sharanam) kimondottan bejött!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s