Berling calling – fícsöring Hattyúfia Dávid

David Swenson workshop – 2011. augusztus 5-7. Berlin

Nos, attól tartok nem találok megfelelő szavakat az alábbi vendégpost beharangozására… :-) Íme Szabi visszaemlékezése a berlini David Swenson workshopra. :-)

Nemrég Dorkával és Istvánnal hármasban részt vettünk David Swenson berlini workshopján. Kihagyhatatlannak ígérkezett, mivel Fruzsi és Csabi tavaly nagyon dicsérték (Csabi írt is róla anno itt és itt. – a szerk.), meg egyébként is Ő az egyik legnagyobb astanga ikon, aki emberemlékezet óta gyakorol, és még mindig…

Amikor az ember elkezd astangázni, és lelkesen utánanéz a youtube-on, akkor az első találatok egyike David földöntúli örökzöldje:


Ez persze ugyanannyira lelkesítő, mint elrettentő, mégis a mozdulatokból áradó kontroll és tudatosság sokat elárul a kivitelezőjéről. Engem mindig is érdekelt, hogy az évtizedek óta gyakorlók, akik a fizikai gyakorlásukban általunk elérhetetlennek vélt szintekre jutottak, valójában milyen emberek. Az eddigi tapasztalataim Paradicsomos Dániellel (alias Danny Paradise) és Govinda Kai-val (elnézést a turulos indás summér vonaltól, de ő lehet, hogy mégse magyarnak született…) messzemenően pozitívak voltak. Mindketten teljesen emberi arcot mutattak, a sikereik mellett a gyengeségeiket se rejtették véka alá, és a magas szintű gyakorlásuk nem tette őket felfuvalkodottá. Illetve úgy tűnt, hogy a fizikai gyakorlásra (anélkül, hogy elhanyagolták volna) nem fektettek akkora hangsúlyt. Lehet, hogy a jóga mégsem csak egy jól összerakott tornaóra? Na majd meglátjuk néhány évtized múlva…

Dániel és Govinda a közös vacsorák alkalmával teljesen személyesre vette a hangot, Dáviddal ilyen helyzetbe nem sikerült keveredni, már eleve introvertáltabb típusnak tűnt. Az első találkozás mégis rögtön megadta az intimitás belsőséges élményét: a cirka 5m2 méretű férfi mellékhelységben egymás mellett sikerült csurgatnunk…

A workshop első tapasztalata igazolta a régóta sejtett, de eddig be nem vallott tényt: az astanga is végérvényesen rálépett az iparosodás útjára. Lehet, hogy ez másnak már eddig is trivialitás volt, de az otthoni underground fílingen szocializálódva, ez nekem most lett először kézzel fogható valóság: majdnem kétszáz résztvevő, fesztivál hangulatot idéző karszalagos rendszer (amit tényleg ellenőriztek is időnként), illetve rögtönzött jóga butik a workshop helyszínén (matracok, könyvek, DVD-k, stb.).

Maga a workshop egy jó felépített koncepció mentén zajlott, két és fél nap tömény elfoglaltsággal. Minden órán volt több-kevesebb gyakorlás, némi elmélet, néha egy kis filozófia, és rengeteg sztorizás. Az egésznek egy jól begyakorolt forgatókönyve volt, kicsit szórakoztató ipari jelleggel, még a történetekről is látszott, hogy nem teljesen spontán ugranak elő a tarsolyból, tömören úgy jellemezhetnék, hogy David képviseli az astanga stand up comedy ágát. Előszeretettel incselkedett Patthabi Jois-os történetekkel, kiválóan utánozva a zseniális indiai akcentust a kevésbé zseniális nyelvhelyességgel fűszerezve.

Azért a szórakoztatás mellett rengeteg apró, de fontos technikai részlet hangzott el, sőt az utolsó órán igazításokat is tanított, amiket egymáson gyakorolhattunk. Nekem egy osztrák Iyengar tanárt dobott a gép partnernek, úgyhogy szakértelemben nem volt hiány, minden izomcsoportom katonásan irányba állt.

A workshop mellett fennmaradó időnk egy jelentős részét is a jóga oltárán áldoztuk fel, például elmentünk megnézni azt az astanga stúdiót, ahol a leglátványosabb női vinyasat jegyzik Susen Pijur kivitelezésében.

Susen csak néhány sejtelmes félmeztelen kép erejéig volt jelen a falon, de férjével, aki az általunk kiválasztott Mysore órát tartotta, egy kicsit beszélgetni is sikerült. Kedves, közvetlen fickónak tűnt, reméljük, egyszer majd eljutnak Magyarországra is. Egyébként az eddig megismert jóga stúdiók közül ez volt a legszimpatikusabb, egy kert végében két szintes ház, minimál stílusban felújítva, semmi csilli villi, Indiára hajazás, ajándék bolt, stb., hanem fehér falak, egyszerű natúr fa bútorok, hatalmas ablakok, nagy terek, azt hiszem meg van az etalon.

A másik jóga missziónk a Jivamukti jóga kipróbálása volt, amely mindhármunknál osztatlan sikert aratott. Ez egy astanga alapú, de inkább vinyasa flow-ba hajló, azaz kötött sorozat nélküli, tanár által rögtönzött óra, amit felturbóznak filozófiával, közös énekléssel és a gyakorlatok alatti zenével. Az óra logikája egyértelműen tükrözi az astanga gyökereket: napüdvözlet variációk, álló sorozat, sok kiegészítő pózzal, minimális ülő sorozat, ami sokszor a harcos póz valamelyik változatából indul, és a végén a befejezők és azok változatai.

Én végül a David Swenson workshop után fennmaradó napjaimban többször is visszamentem, de mindegyik alkalommal más volt a sorozat, még a napüdvözleteket is mindig egy kicsit másképp variálta a tanár. Ami egy különleges ízt adott az órának, az a harmónium az elején, a közös éneklés (ami alatt azért szerencsére a harmónium dominált), és az óra alatt végig szóló könnyű zene, néha meglepően jó választásokkal (harcospózokban azért jobban lehetett volna adni a basszusnak…). Az astanga rigorózusságán nevelkedett lelki világunknak egy kellemes chill out élményt adott, amit István találóan asana-diszkónak nevezett.

Végül Berlin, mint város is messze felülmúlta a várakozásaimat. Ha a mostanság sokak által temetni vágyott multikulturális vonalra kíváncsi az ember, akkor nem kell messzebbre menni, itt aztán tényleg minden van, mi főképp az egzotikus kajáldákban éltük ki magunkat. Sajnos Berlin egyik igazi unicumja, a parti élet teljesen kimaradt, jóga és egész napi gyaloglás után a városban, általában este 10-kor már nagypapásan takarodó volt.  Ezek után nem meglepő, hogy önmagunk karikatúrájaként, a Yogi nevű india étteremben a számlához felszolgált gyanús színű feleseket “Mi tényleg jógik vagyunk” felkiáltással utasítottuk vissza…

1 hozzászólás

Kategória: beszámoló, vendégpost

One response to “Berling calling – fícsöring Hattyúfia Dávid

  1. Brunner Ági

    Szenzációs! :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s